Összes oldalmegjelenítés

hétfő, április 20, 2009

Főzelékek


Spenót főzelék
FRISS SPENÓTLEVELEKBŐL
Hozzávalók:

* 1,2 kg zsenge, friss spenót
* 1 db zsemle
* 4,5 dl tej
* 2 púpozott kanál liszt
* olaj
* 3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

1. A 1,2 kg friss, zsenge spenótleveleket egy nagy tálban bő vízben többször átmossuk. A levelek szárát és az erét tépjük le, majd ezzel végezve tehetjük egy fazékba. 2 liter vízben, fedő alatt főzzük meg 10-20 percig, míg teljesen meg nem puhul. A megfőtt spenótot szűrjük le, levét nyomkodjuk ki, majd vágjuk apróra. Ezt a pépesítési folyamatot végezhetjük darálón, turmixgépben vagy aprítógéppel egyaránt.
2. Időközben a zsemlét felszeletelve áztassuk annyi tejben, amennyit felvesz.
3. Rántás készítése: 2 púpozott evőkanál liszthez adjunk annyi olajat amennyit felvesz, reszeljünk bele 3 gerezd fokhagymát és addig melegítsük folyamatos kavargatás mellett, míg habozni nem kezd a rántás.
4. A rántáshoz adjuk hozzá a spenótpürénket és állandó kevergetés mellett főzzük kb. 5-10 percig.
5. Adjuk hozzá az átáztatott, de már kinyomkodott zsömlénket, jól összedolgozva a spenóttal.
6. Ezekután fűszerezhetjük: sóval, borssal esetleg kevés szerecsendióval.
7. A kinyomkodott és a még maradék tejet öntsük a forrtyogó spenóthoz, amit még körülbelül 5 percig forraljunk.
8. Feltétként tükörtojással vagy főtt tojással tálalhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése